Álom a Wall Streeten

Vámos Balázs - 2022.01.20

Vámos Balázs - 2020.11.19, csütörtök

Minden egy különös álommal kezdődött…

2022 január 10-én az S&P 500 index egy hirtelen lezajló 2%-ot meghaladó esést szenvedett el, amit az utóbbi pár évben tapasztalt módon már estére visszahúztak az aznapi nyitóár közelébe.

A korábbi időszaktól eltérően, egy különös érzés kerített hatalmába, nem volt az a megnyugvás bennem, hogy innen úgy is új csúcsra megy a piac.

Ez a zaklatottság az egész napomat végig kísérte. Aznap este, miután párnára hajtottam fejem egy nagyon különös álmom volt.

A Wall Street egyik brókercégnek kereskedési termében találtam magam a 2022-es év utolsó kereskedési napján, pénteken.

A brókerek rohangáltak fel és alá, a telefoncsörgések szakadatlan hangja minden mást elnyomott. Miközben próbáltam felmérni a helyzetet, a szemem megakadt az árfolyam kijelzőn, amin nem várt árfolyamokat pillantottam meg.

11.000 dolláros Nasdaq, 40.000-es Dow árfolyam mellett a 500$-os Tesla árfolyamán akadt meg különösen a tekintetem. Ennek következtében nem bírtam kordában tartani kíváncsiságomat, kerestem egy kevésbé elfoglalt brókert, akit megkértem, hogy magyarázza el ezeket az árfolyamokat.

-Mi történt 2022-ben, ami idáig sodorta a piacot?

Erre válaszul John csak annyit mondott:

-Megismétlődtek a 2000-es évek.

Nem értem be ennyivel, tovább faggattam.

-Mégis, hogy történt, hogy a Tesla az év eleji 1.000 dollár feletti nyitó árról 500 dollárig süllyedt?

Arcán kisebb fintorral ugyan, de mesélni kezdett az évről.

-Az egész még 2021 november végén kezdődött, amikor a FED elhagyta az átmeneti jelzőt az inflációs kommunikációjából. Ez volt a legelső fordulópont, ami éreztette az utóbbi évek technológiai bikapiacának végét.

A kockázatosabb eszközök decembertől kezdve már nem tudtak érdemben emelkedni, sőt sok piacon óriási lemorzsolódást láthattunk, elég volt csak a Bitcoin piacát megnézni, a maga 25% feletti lemorzsolódásával.

Ezt követően még január közepéig fent tudták tartani nagyobb szereplők a látszatot, hogy ez csak egy kisebb korrekció, de ekkorra már látszódott a részvény indexekben, hogy valami nagyon nincs rendben.

A Nasdaq technológiai index messze alulteljesítette a piac egészét, és februárra a 200 napos mozgóátlaga alá esett. Érződött, hogy a korábbi 120 milliárdos havi QE pénz hiányzik a piacokról.

Alapkezelők hada is folytatta a korábban már elkezdett átcsoportosítást a kockázatosabb eszközökből a hagyományosabb tevékenységet folytató iparágak részvényeibe.

Február hozta el a kisbefektetők számára a kijózanodás pillanatát, amikor is realizálták, hogy a távoli jövőbe vetett várakozások túlzóan optimista feltételezésekre épültek.

Egy hullámvasutat követően a technológiai piac mélypontja tavasszal, nyár elején állt be, ami egybeesett az európai választások okozta bizonytalansággal.

Ekkorra a Tesla árfolyama egészen 320 dollárig süllyedt, ami nagyon sok befektető számára jelentett vaskos mínuszt és sok esetben teljes csődöt is.

Mindeközben a Covidnak egyre kisebb jelentősége volt életünkre, újra fellélegezhettünk és szabadon utazhattunk. 

A jó idő beköszönte elhozta a korábban jócskán lemaradó légitársaságok és utazással kapcsolatos részvények fellendülését.

Ezen kívül a nyár kissé eseménytelenül telt ott, ha jól emlékszem talán volt egy enyhe emelkedés a teljes piacot tekintve, emlékezett vissza John.

Ősszel, közeledve az időközi amerikai választásokhoz egyre feszültebbé vált a hangulat.

Szeptember elseje egy markáns emlékkel bíró nap volt, a nyári szünetről visszatérve hatalmas forgalommal kereskedtek aznap a piacon.

A vevőknek ugyan nem sikerült felülkerekedniük a nagy csatában, de az eladók sem tudták dominálni a hónapot. A piac folytatta az oldalazó erőgyűjtést a választásokig.

Ott aztán októberben felrobbant minden. A gyorsjelentésekkel kezdődően és a választások okozta bizonytalanságban a már amúgy is kiéheztetett befektetői réteg vett mindent, amit látott.

Akkoriban az összes szektor szinte kivétel nélkül jól teljesített, talán az olajipar volt, ami egy kicsit gyengélkedett.

Az időközi választások után pedig a republikánus győzelem hírére egészen év végéig kitartott a jó piaci hangulat és az év első időszakában látott esést, sikerült valamelyest ledolgoznia a piacnak.

Megköszönve Johnnak a részletes visszaemlékezését, még egy igen érdekes tényt közölt, miszerint a Tesla vezér az árfolyam felezésével jelentősen visszaesett a Forbes leggazdagabbak listáján. A korábban éllovas szerepében tisztelgő Elon Musk a 8. helyre esett vissza, Mark Zuckerberg mögé.

De, ami még talán ennél is érdekesebb, hogy az utóbbi időben folyamatosan háttérbe szoruló Warren Buffett újra az első három között találta magát a listán.

Bebizonyítva ezzel, hogy az érték még mindig nem ment ki a divatból.

Ekkor riadtan tértem vissza álmomból a sötét, hideg téli estébe, ahol az alábbi mantrát ismételgetve feküdtem vissza.

Ez csak egy álom volt! Ez csak egy álom…