A megfelelő kereskedői mindset

Sajnos nagyon gyakran tapasztalom, hogy az emberek legnagyobb része nem a megfelelő várakozásokkal vág bele a tőzsdei kereskedésbe.

Éppen ezért ebben az anyagban a megfelelő kereskedői mindsettel fogunk foglalkozni, ami döntő lesz abban, hogy sikerül-e eredményeket felmutatnod kereskedőként. 

Maga a téma egyébként óriási, ezért igyekeztem azokra a dolgokra koncentrálni, amik kiemelkedően fontosak egy kereskedő számára. 

Tehát ez egy kompakt ingyenes anyag, aminek fontos célja, hogy ne vegyen el rengeteg időt, viszont összefoglalja, hogy milyen mindsettel kell belevágnod a kereskedésbe. 

A szakadék a munka és az eredmények között:

Az a fázis, amin mindenki keresztül megy a kereskedés elsajátítása során, az az, amikor rengeteg időt és energiát fektet valamibe, elkötelezi magát mellette, de még nem hoz eredményeket. 

Szakadék van a munka és az eredmények között, és a látható haladás hiányában sokan feladják. 

Ezért építettük úgy fel az összes tréningünket, hogy tömör, gyakorlatias anyagok segítségével megfelelően fel tudják építeni a klienseink az alapokat vagy akár az egész kereskedővé válás folyamatát.

Tehát nagyon fontos, hogy a személyes fejlődést, a tanulást könyveld el eredménynek a kezdetekben, mert ezekkel olyan készségeid fejlődnek, amit az élet minden területén használni tudsz.

A megfelelő elvárások:

Ha olyan várakozásokkal indulsz a kereskedői létbe, hogy mondjuk összeveted a munkahelyed órabérével a kereskedéssel elért időarányos órabért, akkor garantálom, hogy csalódni fogsz. 

Egyszerűen a munkahelyen egy viszonylag magas órabért kapsz, viszont a legtöbb esetben lényegében lehetetlen pár évente jelentős mértékben növelni a bevételed. 

Még, ha normálisan is növekszik a béred, az infláció és a Forint értékvesztése miatt nem valószínű, hogy jelentős előrelépés történik pár évente. 

A kereskedésnél a lényeg, hogy az alapok felépítése után lehetőség van tovább növekedni. 

Tehát egy 100 000 Eurós számlával nem nehezebb kereskedni, mint egy 1000 Euróssal, viszont lényegesen nagyobb a bevétel. A kereskedés esetében ez az igazi lehetőség. 

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kezdetekben az elsődleges cél a megfelelő alapok felépítése. A haladás akkor lesz nagyon motiváló, hogy ha az elején a tanulást könyveled el eredményként. 

Első eredmények hatása:

Az első profitos hónapnak szinte mágikus hatása van, ez egy elképesztően jó érzés és egy óriási kő esik le az ember szívéről. 

Sok kétség megszűnik és végre lehet a haladásra koncentrálni. Az első sikerektől kezdve a kereskedői lét egy konkrét pénzkereseti forma számodra, tehát látod, hogy az erőfeszítéseid kifizetődnek, így szívesen invesztálsz a további fejlődésedbe. 

Azonban nagyon sokszor láttam, hogy emberek az első pár profitos hónap után elbízzák magukat és nem tartják be a lefektetett szabályokat, amivel az az előtti időszakban profitot termeltek. 

Egyszerűen TILOS elbízni magad, mindig tisztelni kell a piacot és be kell tartani az előre lefektetett szabályokat. 

A tőzsdén az lesz sikeres, aki konzisztensen tudja hozni az eredményeket. 

El kell fogadnunk, hogy igenis a tőzsdén vezsítünk, azonban amire koncentrálnunk kell az az, hogy az eredményeket konzisztensen tudjuk hozni minden hónapban. 

Kontrolláld az elvárásaid a kereskedés során. Fontos, hogy ne hasonlítsd össze a befektetett munkát az alkalmazotti órabérrel vagy akár más kereskedőkkel. 

Csakis kizárólag magadra és a saját fejlődésedre koncentrálj. Tekintsd eredménynek a tanulást és szépen lassan növeld a számlád nagyságát konzisztens eredményekkel.

Fókuszált gyakorlás:

A fókuszált gyakorlás nagyon fontos szerepet játszik a kereskedéssel kapcsolatos készségek fejlesztése közben. 

Anders Ericsson egy teljesítménypszichológiával foglalkozó kutató, az ő nevéhez fűződik a 10 000 órás szabály, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy valaki mesterré váljon egy adott területen, ahhoz 10 000 órányi elmélyült munkára van szükség.

A legtöbb ember nem lesz jobb, sőt rosszabb lesz 20-30 év tapasztalatával, mint 2-3 év után, mivel semmit nem tesz a készségei fejlesztéséért és fenntartásáért. 

A fókuszált gyakorlás elengedhetetlen a kereskedés elsajátításához és erre óriási segítségünkre van a backtest. 

Az, hogy leülünk a grafikonok elé és visszateszteljük az elmúlt időszakot a grafikonon.

Ez egyszerűen rengeteget tud segíteni a kereskedés elsajátításában. Minél többször látod a grafikont, minél többször látod a kialakult szituációkat, annál sikeresebb leszel a tőzsdén. 

A hosszú távú gondolkodás előnye:

Bármilyen fejlődéshez időre van szükség. Bár az emberek szívesen dolgoznak több éven keresztül egy diplomáért, fizetnek hitelt 10-20 éven keresztül, vagy túlóráznak 1-2 évet előléptetésért, azért mert ezek a szociális normák, a legtöbb ember így gondolkodik, ezért elfogadottnak minősül.

Sajnos sokan rövid idő alatt feladják az erőfeszítéseiket, mert túl gyorsan várnak óriási eredményeket. 

Ahogy már többször említettem az elején a célnak annak kell lennie, hogy egy mellékjövedelmet teremtsetek a magatok számára, amire később lehet építkezni. Nagyon rövid távon jelentős eredményeket elérni szinte lehetetlen. 

Hosszú távon óriási eredményeket elérni viszont lehetséges, ehhez az kell, hogy fenntartsd az erőfeszítéseid, és akkor garantálható, hogy jelentős előrelépések történnek. 

Ehhez viszont muszáj hosszú távon gondolkozni, azonban a legtöbben ezzel a képességgel nem rendelkeznek. Ha ez könnyű lenne, akkor mindenki ezt csinálná.

Az első pár hónap az alapok(technikai elemzés, stratégia kialakítása és gyakorlása) elsajátításáról kell, hogy szóljon. 

Ez nagyon kevés idő egy ekkora előrelépés megtételéhez, azonban ezt tűzzük ki célnak. 

Vannak olyan kurzus résztvevők, akik ennél nagyobb eredményeket is elértek ennyi idő alatt, de az mindig súlyos extra munka befektetésének az eredménye volt. 

Mire érdemes törekedni?

Ebben az időszakban a legfontosabb, hogy elemezni tudd a grafikonokat, legyen egy kialakult stratégiád és azt megfelelően alkalmazd a gyakorlatban, természetesen még csak demó számlán. 

A cél, hogy pár hónapon(2-3) keresztül konzisztensen profitot termelj demó számlán.

Az első-második év végére már el tudsz jutni addig, hogy a kereskedésből származó bevételeid fedezni tudnak egy alacsony megélhetési szintet. 

Ez nem az az idő, amikor az összes kereskedésből származó bevételedet el kell költeni luxuscikkekre és státuszszimbólumokra. 

Ebben az időszakban a cél a számlának a növelése kell hogy legyen, és az, hogy hónapról-hónapra hozd az eredményeket éles számlán.

Talán az előző két pont egy kicsit demotiváló volt, mivel ennél gyorsabb eredményekre számítottál. 

A jó hír, hogy pár év munkával elkezd nagyon kifizetődni a korábbi befektetetésed. 

Itt érvényesül az, hogy a kereskedéssel bővíthető jövedelemre tudsz szert tenni. Számoljunk egy kicsit. 

Nyitsz egy 1000$-os éles számlát és minden hónapban konzisztensen 15%-os eredményt érsz el. 

Akkor ez az összeg a 3. év végére több, mint 153 000$, ami már egy látható eredmény. 

Ha nem nyúlsz hozzá és további két évig növeled a számlád, akkor ez az 5. év végére majdnem 4,5 millió $-t jelent. Ezért megéri a pár év fókuszált munka és kitartás nem?