A kiváló Porsche

Vámos Balázs - 2022.09.29

Vámos Balázs - 2022.09.29

A kiválás egy olyan vállalati transzformáció, ahol a korábbi vállalat tovább folytatja működését, de emellett egy tevékenységi területét kiszervezik és egy teljesen új cég alakul meg ennek a tevékenységnek a folytatására. Angolul Spin-off-nak hívják ezt a jelenséget.

A mai napon a Porsche hajtotta végre az elmúlt évtized legnagyobb európai IPO-ját (Initial Public Offering – első tőzsdei bevezetés). Ebben az írásban megvizsgáljuk a Spin-off jelenséget önmagában, illetve a bejegyzés második részében a Porsche kiválásával fogunk részletesebben foglalkozni.

Miért lehet érdekes egy kereskedőnek figyelnie a Spin-off lehetőségeket?

Több kutatás is kimutatta, hogy a Spin-off vállalatok közül, mind a régebbi vállalat (amelyikből kiváltak), mind az újonnan létrejött vállalat gyakran felülteljesíti az indexek mozgását.

Ennek oka, hogy a befektetők részéről jobban árazhatóvá válik a vállalat és tisztább pénzügyi számok alapján hozhatják meg befektetési döntéseiket.

Egy leányvállalatok sokaságát magában foglaló holdingnak sokkal kevésbé értékelhető külön-külön egy-egy üzletága, főleg akkor, ha ezek egymástól távol eső piaci szegmenseket fednek le.

Gyakran ezekben az esetekben alulárazások alakulhatnak ki a piacon, ugyanis a befektetők csak a vállalat egészébe tudnak befektetni, amiben ugyanúgy benne van a rosszabb teljesítményt mutató szegmens is.

Egy 1993-as kutatás a Spin-off eseményeket vizsgálva azt a felfedezést tette, miszerint a kiváló vállalatok 30 százalékkal teljesítették felül az S&P 500 indexet a kiválást követő 3 évben. Míg az anyacég 18%-kal teljesítette felül az indexet.

Egy frissebb kutatás 2010-2014 közötti folyamatokat figyelembe véve egy kicsit alacsonyabb teljesítményt állapított meg. Ebben a Deloitte elemzésben rendre 21 és 13 százalékos felülteljesítés mutatkozott az indexhez képest.

Igaz, ezek kicsit alacsonyabb számok, de ne feledjük, hogy ez nem a teljes hozam, hanem ennyivel múlta felül ezen Spin-off vállalatok teljesítménye az indexet!

A kiváló vállalatok felülteljesítéséről legelőszőr ebben a cikkben olvastam. Holdblog – kiváló kiváló vállalatok

Az előbb említett adatokat is ebben a cikkben olvastam előszőr. Akit mélyebben érdekel a téma, azok számára ajánlom ezt a remek összefoglalót a vállalati kiválásokról.

Mi a helyzet a Porsche háza táján?

A mai napig a Porsche a Volkswagen konszernen belül helyezkedett el, nem pedig külön álló tőzsdei cégként volt nyilván tartva. Ez a mai nappal megváltozott, ugyanis a Porsche kivált a Volkswagen csoportból, így mostantól külön részvényként található meg a tőzsdén.

A tőzsdei bevezetésére (IPO-ra) a mai napon került sor, 84 eurón indult el a kereskedés a cég papírjaival. A részvény ticker kódja P911, ami a Porsche ikonikus sportautójára utal.

Ami a kibocsátással kapcsolatban igen különös, az a piaci kapitalizáció alakulása, mind az anyacégnél mind pedig a Porsche esetén.

A Volkswagen csoport piaci mérete, eddig 85 milliárd euró körül ingadozott, míg a Porsche-t a kibocsátás során 75 milliárd eurós kapitalizációra értékelték. Tehát önmagában a Porsche közel annyit ér, mint az anyavállalat, ami eddig magába foglalta a céget!

Ha megnézzük a Volkswagen csoport bevételét márkák szerinti bontásban, akkor a Porsche közel sem szakít ki ekkora részt a bevételi oldalból.

Az alábbi képen a jobb oldali oszlopban látható a 2021-es év bevételének pontos megoszlása márkák szerint, milliárd euróban.

Az adatok forrása: Statista 2022

Összegezve az eddigieket, a Porsche IPO-ja a Volkswagen csoporton belüli méretéhez képest túlárazottnak tűnik, vagy a másik aspektusból a VW eddigi árazása volt túl alacsony. Mindenesetre a jelenlegi rosszabb piaci környezetben igen nehéz dolga lesz a részvénynek, hogy ne essen be a kibocsátási ára alá.

Másrészről azonban, ahogy a cikk elején is ismertettem -a kiváló vállalatok felülteljesítését, elképzelhetőnek tartom, hogy a következő 3 évben egy elektromos autó mánia közepette a Porsche részvényeit is megtépik, és jobban fog teljesíteni, mint a többi német autóipari papír.

Kíváncsian várom, hogy a következő 3 évben milyen eredményt fognak felmutatni ezen kiváló vállalatok.

Címplakép forrása: Shutterstock

Kapcsolódó bejegyzés:

2021.02.23

Február végére egészen elképesztő eufória alakult ki a részvénypiacon. Az újonnan kibocsátott részvények száma rekordokat dönt hónapról-hónapra, mindeközben az árfolyamok korrekció nélkül emelkednek. Mi lesz ennek a következménye?