A cenzúrázatlan piacbefolyásolás

Vámos Balázs - 2022.03.05

Vámos Balázs -2022.03.05

Április második kereskedési napján a CEO-k bejelentéseitől zengett a Wall Street. Howard Schultz a Starbucks vezetője törte meg a csendet egy bejelentéssel, melyben a részvény-visszavásárlások leállítását jelentette be, vezetői székének újbóli elfoglalásának első napján.

Ezt követően délután söpört végig az interneten a hír, miszerint Elon Musk 9% feletti részesedést szerzett a Twitter-ben. Valószínűsítem, hogy a tegnapi nap egy markáns fordulópontot fog jelenteni a későbbiekben, sok részvény grafikonjában.

A Starbucks story:

Howard Schultz ideiglenesen visszatért a Starbcuks vezetői pozíciójába, miután a korábbi CEO -Kevin Johnson- márciusban 4 év vezetés után bejelentette lemondását. Kevin októberben indított el egy 3 éven keresztül tartó, 20 milliárdos részvény-visszavásárlási programot. Ezt függesztette fel visszatérése legelső napján, Howard a régi-új CEO. A menedzsment kommunikációja szerint Howard visszatérése csak átmeneti, őszre ugyanis szeretnék megtalálni új vezetőjüket.

A részvény-visszavásárlási program leállítása egy plusz vételi erő kiesését jelenti a piacról, ami az árfolyamot tekintve nem túl kedvező. Valószínűsíthetően ezért is esett közel 4%-ot tegnap a részvény árfolyama.

Mr. Schultz visszatérése, azonban bizakodásra adhat okot. Vezetési stílusa ugyanis korábban többször bizonyította erejét, és mindazt, hogy milyen nagy lökést képes adni a vállalat fejlődésében.

Az alábbi logaritmikus skálázású havi grafikonon két téglalap jelöli azt az időszakot, amikor Howard Schultz vezette a kávézóláncot.

Az első ilyen időszak a 92’-es tőzsdei bevezetéstől kezdődik és az ezredfordulóig tart (lila téglalap, +1500%-os emelkedés). A második vezetői ciklusát 2008 és 2017 között töltötte a vállalatnál (kék téglalap).

Ebben az időszakban szintén impozáns, 1200%-os növekedést láthattunk a cégértékben. Ezek alapján szerintem bátran állíthatjuk, hogy sikeresen vezette a vállalatot.

Kérdés, hogy a mostani rövidebb visszatérése hozhat-e egy újabb aranykort?

Ha vetünk egy pillantást a hetes idősíkú árfolyam szalagra, akkor egy igen fontos támasz zónáról láthattunk felpattanást. Ha a 2020 márciusi mélypontra és a 2021-es júliusi csúcsra kivetítjük a Fibonacci korrekciós szinteket, akkor az igen nagy jelentőségű 61,8-as szintről (a híres aranymetszés) láthattunk felpattanást. Ami közel egybeesik a szintén nagy jelentőségű 200 hetes mozgóátlaggal. 

Amennyiben az árfolyam még alacsonyabb -napos- idősíkon az 50-es mozgóátlagot áttörné, akkor az egy plusz megerősítő jelzés lehetne, az emelkedést tekintve.

Elon Musk és a piacbefolyásoló tweet-ek:

Musk két héttel korábban, Twitter-en egy szavazáson keresztül kérdezte meg követőit, hogy szerintük a platform tartja-e magát a szólásszabadság alapelveihez? A szavazók több, mint 70%-a „Nem” -re szavazott. Kommentben még megjegyezte, hogy a szavazás következménye fontos lesz. Kérlek átgondoltan szavazz.

Ezt követően a tegnapi napon, április 4-én jelent meg a hír, miszerint Elon Musk 3 milliárd dollárért vásárolt Twitter részvényeket, amellyel így 9,2%-os részesedésre tett szert a vállalatban. Ez a százalék egyben a legnagyobb részvényessé is emelte őt egy pillanat alatt.

Úgy tűnik, komolyan gondolja azon törekvését, hogy egy cenzúrázatlan közösségi oldalt hozzon létre.

A közösségi média platform részvénye, a hír következtében nap végére 27%-ot meghaladó emelkedést tudhatott maga mögött.

Ezzel az ugrással a 200 napos mozgóátlag jelentette ellenállás szintig emelkedett a részvény. A következő időszakban ezen ellenállás szint áttörésére lesz érdemes figyelni, és az ugrás következtében hátrahagyott rés lehetséges betöltésére.

A Tesla sikere után, trader körökben hallottam egy vissza-vissza térő mondást. Miszerint, ha Elon Musk még egyszer valamibe belemártja a kezét, azt csukott szemmel meg kell venni.

Musk sok vállalkozását igen komoly siker koronázta, vajon így lesz ez most a Twitter esetében is? Az idő előrehaladtával kiderül, érdemes-e hagyatkozni az ilyesfajta piaci mondásokra.

Tavasszal lehet fogunk még hallani nagy horderejű CEO bejelentéseket, érdemes lesz figyelni!