A 200 napos mozgóátlag rendkívüli ereje

Vámos Balázs - 2023.02.23

Vámos Balázs - 2023.02.23

Az amerikai indexek januári szárnyalásuk után, most februárban újra délnek vették az irányt. A napokban az indexek fontos támasz zónához értek. A mostani szintekre adott reakció meghatározhatja a piac további irányát.

Amerikai indexek

Alapvetően az indexek mozgását az utóbbi másfél évben két tényező befolyásolja kiemeltképp, ez pedig nem más, mint az infláció és az erre válaszul adott kamatemelés.

Az alapkamat (kockázatmentes hozam) emelkedése a részvénypiacokon gravitációs erőként fejti ki hatását. Minél nagyobb a kamatláb, annál kevésbé kockázatvállalók a befektetők, annál inkább tartanak a portfólióban kötvényt, részvények helyett.

22 novemberétől kezdődően, a FED kicsit megengedőbb kommunikációja óta az a várakozás a piaci szereplők között, hogy az infláció tetőzésével, év végére az amerikai jegybank akár csökkenthet is a kamatokon, de legalábbis érdemben nem emel tovább.

Ha vetünk egy pillantást erre az ábrára, akkor látható, hogy a piaci szereplők nem várnak további érdemi kamatemelést. Jelenleg az USA-ban 4,75% az alapkamat. Az egy éves kötvény hozama 5,05%-on áll, míg a 10 éves kötvény 3,93%-os hozam mellett forog.

Egy év múlva tehát a piaci szereplők pusztán 25 bázisponttal számítanak magasabb kamatra, miközben az infláció 6,4%.

Ami még érdekes ezzel kapcsolatban, hogy az egy éves állampapír hozama 3 hónapon keresztül 4,7% körül ingadozott. Egészen február 3-ig, amikor is a vártnál erősebb munkaerőpiaci adat jött ki. A várakozás szerinti 3,6%-os munkanélküliségi adat helyett, csupán 3,4% volt az adat. Ami annak fényében különösen meglepő volt, hogy az előző hónap adata 3,5% volt. Tehát januárban tovább súlyosbodott a munkaerőpiaci feszítettség, ami az infláció csökkenésének nem kedvez.

(Minél feszesebb a munkaerőpiac, annál nagyobb a bérverseny a dolgozókért, annál több bért kínálnak nekik a vállalatok, ami tovább fűti az inflációt.)

Amennyiben az amerikai gazdaság a továbbiakban is erős maradna és a munkaerőpiaci feszesség érdemben nem enyhülne, akkor nőne a valószínűsége annak, hogy az infláció nem csak átmeneti lesz és a FED-nek még magasabb alapkamatra lesz szüksége, hogy az inflációt letörje.

És mint a bejegyzés elején említettem, az alapkamat növekedése gravitációként hat a részvények árfolyamára. Tehát a további kamatemelés esést hozhat a piacokra.

Mit mutat a technikai kép

Térjünk most át arra, hogy a grafikonok miről árulkodnak.

Havi idősíkon megvizsgálva az S&P 500 grafikonját, azt láthatjuk, hogy az index még mindig csökkenő trendben halad. A júliusi felpattanás záró árfolyamát -4130 dollárt- még nem sikerült áttörnie az árfolyamnak. (Ezt lila vonallal jelöltem.)

A három nagy index közül, a havi idősíkú csökkenő trendből eddig csak a Dow Jones 30 indexnek sikerült kilépnie, az S&P és a Nasdaq index, havi idősíkú árfolyamán még mindig a csökkenő trend van érvényben!

Alacsonyabb -hetes- idősíkon vizsgálva, az index január végén áttörte az 50 hetes mozgóátlagot, amit az árfolyamon kék vonal jelöltem. A mozgóátlag áttörése azonban úgy tűnik jelenleg, hogy nem volt tartós. Ha pénteken piac zárásig nem sikerül újra fölé kapaszkodnia az árfolyamnak, akkor jelentősen nőne az esélye a további korrekciónak.

Áttérve napos idősíkra pedig két utolsó mentsvár áll az árfolyam további zuhanása előtt, ami az 50-es (kék) és a 200 napos mozgóátlag (narancssárga vonal).

Ha az árfolyam ezekről fordulni tudna, és péntekre újra az 50 hetes mozgóátlag fölé kapaszkodna, akkor akár a 4300-as szint is célba jöhet.

Ha azonban nem tud javulni érdemben a hangulat, és a támasz szintet jelentő árfolyamok elesnek, akkor a 200 hetes mozgóátlag visszatesztelése sem kizárt, ami 3700 dollár magasságában húzódik.

Egyedi részvények

Kitekintés képpen pár szóban foglalnám össze, hogy az index iránymutatását követően, mely részvényekben lehet érdemes melyik oldalon elhelyezkedni.

A 200 napos mozgóátlagnak az egyedi papírok során is kiemelt jelentősége van, nem csak index szinten. Aranyszabályként sok kereskedési stratégiában van megfogalmazva, hogy csak akkor longolnak egy részvényt, ha az a saját 200 napos mozgóátlaga felett tartózkodik.

A januári szárnyalásban sok papír kapaszkodott fel a saját 200-as mozgóátlaga fölé. Az S&P 500 indexen belül ezen vállalatok aránya, 45%-ról, 75%-ig emelkedett. Azóta februárban volt benne egy konszolidáció. Ezen sorok írásakor 60% a 200 napos mogóátlag felett tartózkodó részvények aránya az indexen belül.

A tavalyi év esése után, nagyon sok részvény a mostani emelkedésben tudott újra ezen mozgóátlaga fölé kapaszkodni, emiatt sok papír billeg jelenleg a mozgóátlag határán.

Ha az S&P 500 péntekre összekapja magát, és visszakúszik az 50 hetes mozgóátlaga fölé, akkor azokat a részvényeket lehet érdemes nézni longra, amik a saját 200-as mozgójuk felett tartózkodnak.

Ha azonban az indexnek nem sikerül a bravúr, akkor a gyengébb vállalatok közül lehet érdemes szemezgetni, short irányba.

Végezetül pedig felsorolnék pár részvényt -a teljesség igénye nélkül-, ami e két csoportba tartozik.

Erősebb papírok, 200-as mozgó felett: AAPL, NFLX, NVDA, META, SPOT, XOM, SBUX, ABNB, NET, JPM, TRI

Gyengébb részvények, közel az új mélyponthoz: GOOG, ZM, NIO és szektor társai, PFE, CRSP, PYPL

Érdemes lesz a hét utolsó kereskedési napját figyelemmel követni, sok múlhat rajta! 

Kép forrása: https://www.theepochtimes.com/us-stock-market-suffers-worst-year-since-2008-is-more-pain-ahead-in-2023_4954963.html