A legjobb 11 könyv a sikeres kereskedővé váláshoz

“Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet”

A könyvek tették lehetővé, hogy folyamatosan fejlődjünk, és hogy profitábilisan kereskedjünk. Szinte minden probléma már korábban meg lett oldva és az olvasás óriási segítség az ezekre való felkészülésben vagy esetleg a megoldásukban.

Ha több pénzt szeretnél, jobban szeretnél kommunikálni vagy csak boldogabb szeretnél lenni, biztos van rájuk megoldás. Rengeteg könyv van és a bőség zavara könnyen halogatást tud eredményezni, ezért összeválogattunk 11 könyvet, amikből a legtöbbet profitáltunk. 

Ahogy a világ leghíresebb befektetője Warren Buffet is említette, a legjobb befekektetés a saját tudásodba, személyes fejlődésedbe való befektetés.

1. Edvin Lefévre - Egy spekuláns feljegyzései

Ez volt az első könyv, amit a pénzügyi világról elolvastam. Ez a könyv nagyon meghatározó volt számomra, mert ezen keresztül kaptam meg az első átfogó képet a tőzsdéről.

A könyv Jesse Livermore, legendás amerikai kereskedő életrajzán keresztül mutatja be a kereskedés kétoldalú világát. A könyv eredetileg 1923-ban jelent meg, azóta befektetők nemzedékeit segítette a pénzpiacokon. Nem túlzok, ha ezt a könyvet az alapművek közé sorolom a témában.

A kezdetekkor azt hittem, hogy a tőzsdén csak nem lehet elveszíteni a teljes vagyont, de erre Jesse Livemore rácáfolt. A pályafutása alatt többször is elveszítette mindenét, de mindig felállt és újra építette a vagyonát. 

Ez a mentalitás nagyon megtetszett, és azóta is próbálom eszerint élni az életem, nem baj, ha az élet földre teper, állj fel onnan és tanulj a hibádból. 

2. Jack D. Schwanger - A piac varázslói 1-2

Ebben a könyv párosban interjúk olvashatóak a világ legnagyobb spekulánsaival. Az interjú alanyok nagyon részletesen mesélnek a piacon szerzett tapasztalatukról.

 “Az okos ember más kárán tanul.” Ezek a tapasztalatok kiállták az idő vasfogát, ugyanis még ma is megállják a helyüket. A könyvekben nem a technikai elemzés módszereit mutatják be, hanem a nyerő stratégiájukról mesélnek.

Többek között a nyereséghez és veszteséghez való viszonyulásairól.  Az üzenete: a nyerés kulcsát magunkban hordozzuk, nem a kinti világban kell keresnünk.

Ez az üzenet alapjaiban változtatta meg a kereskedéshez fűződő viszonyomat. Ekkor értettem meg, hogy a tőzsde 80%-ban tényleg a pszichológián múlik.

3. Lowell Miller - A létező legbiztosabb befektetés

A hosszútávú befektetésekről szóló legjobb könyv, amit olvastam. A kamatos kamat erejét használva mutatja be a vagyonépítés kulcsát. Megismertet a kis kockázatú befektetésekkel, az osztalék fizető papírok befektetési stratégiájával. 

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik inkább befektetési vénával rendelkeznek és hosszú távon szeretnének egy jelentős vagyont felépíteni. Az osztalék papírokba való befektetéseket mindig alacsony hozamú üzletnek gondoltam, de rá kellett jönnöm, hogy tévedek. 

Nem hosszútávban gondolkodtam, ami viszont a befektetéseknél elengedhetetlen. Miután elolvastam a könyvet rá kellett döbbennem, hogy 20 év alatt, ha rendszeresen megtakarítok és osztalék fizető papírokba fektetek, a kamatos kamat elve szerint akkora vagyonra tehetek szert, amiről mások csak álmodni mernek.

4. Zsiday Viktor - Mániák és válságok a tőzsde hőskorában

Zsiday Viktor a hazai részvénypiac egyik meghatározó alakja és rendkívül jól látja az összefüggéseket. A műve egy 88 oldalas kis füzet, ami a tőzsde történetéről ad számot.

Bemutatja a történelem meghatározó piaci eseményeit, a nagy lufikat és a kialakulásuk okát. A legjobb, hogy a történelmi eseményeket saját tapasztalataival fűszerezve írja le. Ezen kívül pedig nagyon tartalmasan mutatja be az összefüggő gazdasági eseményeket.

A könyv olvasása után világosabban lehet látni a piaci összefüggéseket, és a mai gazdasági események mögé is betekintést nyerhetünk. 

A történelem ismétli önmagát, ezt sokszor hallottam, így összefoglalva tényleg világossá vált számomra, hogy a múlt eseményei újra és újra megismétlődnek. Ezért fontos tisztában lenni a rég múlt eseményeivel.

5. Benjamin Graham - Az intelligens befektető

“Egyértelműen a legjobb könyv amit a befektetésekről valaha is írtak!”- ezekkel a szavakkal méltatta Warren Buffet a könyvet. A könyv szerzője Benjamin Graham az érték alapú befektetés atyja, Warren Buffet tanítója és mentora volt.

Manapság sokat hallhatjuk, hogy az XY részvény túlértékelt, vagy alul értékelt. A könyvben részletesen bemutatják azokat a szempontokat, amelyek alapján kiválaszthatjuk a hosszú távú befektetési portfoliónk leendő részvényeit. 

Ezek a szempontok persze segítenek abban is, hogy az aktuális piaci értékeltséget felmérjük, ezáltal ha elég szemfülesek vagyunk megelőzhetjük, hogy recesszió előtt vásároljunk. 

Maga a könyv nagyon tartalmas, olvasás közben sok pénzügyi kimutatással találkozhatunk, ezért kezdőknek nem feltétlen ajánlanám, de egy gyakorlott befektetőnek kötelező olvasmány.

6. Kostolany André - Tőzsdepszichológia, mesterfokon a pénzről

Kostolany André egy magyar születésű spekuláns, aki fellépett a világpolgárság első lépcső fokára. Kostolany Úr munkássága mutatta meg számomra a tőzsde szabadságát, ekkor döbbentem rá, hogy itt nem a származás számít, mert bárkiből lehet tehetős spekuláns.

Származás alatt a család vagyoni helyzetét értem, tehát nem muszáj milliárdosnak lenni ahhoz, hogy később sikereket érj el ezen a téren.

Kostolany André több előadásán is hallható volt az alábbi mondat. Csak a magyar keresi a pénzt. A német megérdemli “Geld verdienen”, a francia nyeri “gagner d’argent”, az amerikai csinálja “to make money”, az angol aratja “to earn money”, a magyar pedig keresi, vagy talál vagy nem, ez a magyarok sorsa.

A tőzsdepszichológia alapvető lényegét nagyon jól összefoglalja a könyvekben. Több könyvét is lefordították magyarra, azonban ma már sajnos nem kaphatóak, de egy-két könyvtárban fellelhetőek. 

Még halála előtt készült vele egy interjú, amiben elhangzik pár nagyon jó, bölcs gondolat, ami segíthet a kereskedéshez való hozzáálláson változtatni.

7. Jason Zwieg - Agyam és a pénz

Ez a könyv nem egészében a tőzsdéről szól, de nagyon sok hasznát lehet venni a piacon. A könyv leírja, hogy az emberek miként viszonyulnak a pénzhez. 

Milyen neuroökonómiai folyamatok játszódnak le agyunkban, amikor pénzhez jutunk, vagy pénztől esünk el. Ez nagyban hozzájárul, hogy sikeresek legyünk és helyesen bánjunk a pénzzel. 

A leírtakat sokszor érdekes kísérletekkel támasztják alá. A könyvben szó esik a szerencsejátékok agyunkra gyakorolt hatásáról, a mohóság és a megbánás érzésén keresztül is megismertetve. 

Mindemellett konkrét pénzpiaci példákat is hoz, az alapkezelők marketing fogásain keresztül, egészen a pozícióba lépésig mutat be, az agyban lejátszódó folyamatokat. 

Megtanít a kockázat kezelés alapjaira, hogy mikor mekkora kockázatot érdemes vállalni, továbbá miként tudjuk magunkat kordában tartani, a sikeresség felé vezető úton.

8. Simon Sinek - A jó vezetők esznek utolsónak

E mű elolvasásáig a tőzsdei értékeltségre csak a számokon keresztül tekintettem. A könyvben bemutatják, milyen egy jó vállalat vezető, hogy működik hatékonyan egy csapat. Amikor a csapatok összetartó erejéről olvastam, akkor jöttem rá, ha pusztán csak a számokat veszem figyelembe egy részvény értékeltségnél, akkor hatalmas hibát követek el.

Rendkívül fontos, hogy egy vezető a kollégáira mennyire figyel és mennyire tudnak az alkalmazottak azonosulni a cég elveivel. Ma már ha szeretnék befektetni egy cégbe az az első, hogy a vállalat embereiben rejlő erejét szeretném megtudni. Sokkal nagyobb potenciált látok egy olyan vállalatban, ahol az alkalmazottaknak is van beleszólása a cég alakulásába és ahol jól érzik magukat.

Senki sem szeretne egy olyan vállalat részese lenni – ahova rossz szájízzel járnak dolgozni-  se alkalmazottként, se befektetőként. Ezt a könyvet ajánlom minden vállalatvezetőnek is.

9. Robert T. Kiyosaki - Cashflow négyszög

„Az emberek azért küszködnek anyagi gondokkal, mert éveket töltenek az iskolában- anélkül, hogy egyetlen szót is hallanának arról, miként kell a pénzzel bánni.”  

Az emberek megtanulják, hogyan dolgozzanak a pénzért, azt viszont már nem, hogyan dolgoztassák a pénzt a javukra. Robert T. Kiyosaki rengeteg ember gondolkodását változtatta meg a pénzről világszerte.  Ezt a könyvét az egyik fő műnek tartom a hosszú távú befektetésekről. Olvasás közben kezdtem megérteni, hogy miért van az, hogy egyes emberek másoknál kevesebbet dolgoznak és sokkal többet keresnek.

A legfontosabb gondolata a könyvnek, hogy ne te dolgozz a pénzért, hanem a pénz dolgozzon neked. A könyvben részletesen bemutatja, hogyan válhat belőled is sikeres befektető, hogyan tudod elérni az anyagi függetlenséget és hogyan tudsz megélni a portfóliódból vagy különböző befektetésekből.

10. Yuval Noah Harari - Sapiens

Ezt a könyvet is a nehezebb olvasmányok közé sorolnám, a nyelvezete és a tömörsége miatt. Összefoglalóan a könyvben az emberi fejlődés útját, a fontosabb állomásokat ismerhetjük meg. 

A könyv első felében a vallás és a társadalom kialakulásáról esik bővebben szó. A második fele inkább gazdasági alapokra épül. Ezekben a fejezetekben mélyülhetünk el a modern gazdaság kialakulásához vezető jelentősebb folyamatokban. 

Ilyen például az arany pénz leváltása, fedezet nélküli pénzre. Az író részletesen leírja, hogy a mai világban, amikor a pénzek mögött nincs konkrét fedezet, akkor mi hajtja előre a világot. 

Erre a válasz nem más, mint a hit és a bizalom. Az, hogy elfogadjuk a pénzt, mint csereeszközt, csak a bizalmon múlik. A hitelek területén, bízunk abban, hogy az adósok tudják törleszteni az adósságukat, tehát az egész rendszer alapja nem más, mint a bizalom. 

A bizalom alapját pedig a folyamatos fejlődés, az újítások, felfedezések nyújtják. A könyv segítségével megérthetjük a hitel kihelyezés nyújtotta pénzteremtés folyamatát, így betekintést kapunk a mai gazdaság mélyebb rejtelmeibe is.

Ha valaki rendszeresen olvas, akkor mindenféle képpen ajánlom, mert egy remek könyvvel és rengeteg tudással lesz gazdagabb.

11. Timothy Ferriss - 4 órás munkahét

Egy gondolat örökre megmaradt a könyvből, mégpedig az, hogy „lehet máshogy”, és egyáltalán nem biztos, hogy az a jó, amit az atlágember csinál. A könyv arról szól, hogy lehet egy sokkal értelmesebb, átgondoltabb életet bőségben élni. 

Nem kell egy egész évet dolgozni 1-2 hét pihenésért cserébe. A legfontosabb üzenete, hogy a feladatok nagy részét automatizáld vagy szervezd ki és lényegében csináld azt amit szeretnél.

Elsősorban azon van a hangsúly, hogy utazd be a világot és gyűjts tapasztalatokat, ismerd meg az országok kultúráit, ami szerintem egy felvilágosult elmére utal és egy magasztos cél.